Mumbar Temizleme ile ilgili tüm püf noktaları aktarıyoruz. Mumbar nasıl çevrilir, Mumbar hayvanın neresi, Mumbar neyden yapılır, Mumbar nedir, Mumbar nasıl temizlenir gibi tüm soruların cevapları içeriğimizde. Mumbar Dolması hakkında literatüre geçecek bir içerik oluşturmayı planlıyoruz.
Mumbar Temizleme konusu gerçekten fazlaca teknik bilgi gerektiren bir konu. Günümüz bilişim çağında birçok sorunun cevabına kolaylıkla ulaşabilsek de derin teknik bilgi içeren bazı hususlar tam olarak aktarılamıyor veya eksik kalıyor. Mumbar Dolması gibi kendine has teknikleri olan yemeklerimizi doğru şekilde gelecek nesillere aktarabilmek adına bu içeriği oluşturuyoruz. Konuya geçmeden önce belirtmeliyiz ki Mumbar Dolması aslı itibari ilen Diyarbakır’a has bir yemek olup Mardin, Adana yörelerinde de yapılmaktadır. Yani Mumbar Dolması kimin diyecek olursanız bize göre tabi ki Diyarbakırındır ve burada anlatacağımız teknikler de Diyarbakır yöresine ait tekniklerdir. Mumbar Dolması ve onun gibi bir sürü kültürel yemeğimizi bize aktaran başta annemiz olmak üzere tüm büyüklerimize teşekkür ederek içeriğimize başlıyoruz. Mumbar Dolması tarifimiz ileriki günlerde eklenecektir. Şu an için öncelikle Mumbar Temizleme Tekniğini ele alacağız.
Mumbar Temizleme gerçekten meşakatli ve dikkat isteyen bir iştir. Lütfen burada yer alan resimlere kötü yorumlar yapmayın sonuç olarak kültürümüzün en lezzetli yemeklerinden birini aktarıyoruz, ayrıca nimetle şaka olmaz! 🙂 Mumbar Hayvanın neresi konusu ile başlayalım.. Mumbar koyun,kuzu bağırsağıdır arkadaşlar, Diyarbakır yöresinde küçükbaş hayvanların bağırsağından yapılır ve sakatatçılarda 1.5-2 metre uzunluğuna ayrılarak tane hesabı ile satılır. Genel olarak içindeki kaba pisliği sakatatçılar tarafından temizlenmiş olarak verilir. Mumbar Fiyatı yazı yayınlanma tarihi itibari ile 25 tl idi. Yaz aylarında biraz daha ucuzlasa da kış ve bahar aylarında genellikle zamlanır.
Mumbar Temizleme konusunda Mumbarın içi ve dışı hakkında çok bahsedeceğiz. Daha kolay anlaşılması adına beyaz, beyaz çıkıntılı yağlı yüzey ve mukozamsı yapıda olan kaygan yüzey olarak adlandıracağız. İlk olarak alınan mumbarlar kuru haliyle temizlenir. Bir ucundan diğer ucuna kadar yağlı yüzey üzerindeki tüm kirler elle alınır. Bu işlem en zahmetli işlemdir kirleri almak ve gözle ayırt etmek oldukça zordur. Yağlı yüzeydeki yağ parçacıkları yemeğe lezzetini veren kısımdır. Çok kirli olmadıkça ve çok aşırı yağlı olmadıkça o yağların üzerinde bırakılması gerekmektedir. Resim.1 de mumbarın altta kalan kısmının temizlendiğini üstte kalan kısmının ile kirli haliyle temizlenmeyi beklediğini görebilirsiniz. Elimizle aldığımız kirleri bir kağıda aktarıyoruz ve temizlenen kısmın kirli kısma temas etmemesine dikkat ediyoruz.
Tüm mumbarların yağlı yüzeyini kuru olarak elle temizledikten sonra yağlı yüzey suyun altında bir kere yıkanır. Burada mumbarları yıpratmamaya ve üzerindeki kalan yağları koparmamaya özen gösterilir. Video.1 de mumbarların yağlı yüzeyinin su altında yıkandığı halini görebilirsiniz.
Yağlı yüzeyin ilk yıkama işlemi bittikten sonra mumbarların mukozamsı kaygan yüzeyine geçiş yapmak gereklidir. Bu işlemin adı ters-düz etmedir. Mumbar ters düz etme işlemi için mumbarın kalın ucuna yakın bir noktada yağlı yüzey el parmağı yada bir şiş yardımı ile kendi içine geçirilir ve içine su akıtılarak mumbarın su yardımı ile içine akıp iç yüzeyinin dışa gelmesi sağlanır. Bu işlemin amacı kaygan yüzeyi dışa getirip temizleyebilmektir. Video.2 de bu işlemin nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Video.2 de ilk etapta nasıl içine geçirdiğimize dikkat edin en ucu alıp ters ÇEVİRMEYİN! Kalın uca yakın bir kısımda kendi içine geçirme hareketi yapıyoruz videonun ilerleyen kısımlarında mumbarın içinde hava olduğu için geçmiyor gibi görünüyor fakat havayı boşaltıp tekrar geçirdik ve Video.3 deki gibi ters düz edildi. Bu kısım ile ilgili ilerleyen günlerde daha anlaşılır bir video çekimi ekleyeceğiz.
Ters düz etme işlemi sonrasında mukozamsı kaygan yüzey üste çıkmış oldu ve tüm mumbarları bu şekilde hazırladıktan sonra öne çıkan bu yüzey su altında yıkanır. Sonrasında Kaya tuzu ve sirke eklenerek biribirine sürtme veya çitileme benzeri hareketlerle tuz ile ovulur. işlem sonrasında tekrar yıkanır ve kaya tuzu ve sirkeli su (biz üzüm sirkesi kullandık) içerisinde 20 dakika Resim.2 deki gibi bekletilir. Bu çitileme-sirkeli suda bekletme-su ile yıkama işlemleri en az iki kere yapılır ve yüzeyin kayganlığının geçtiği gözlenir.
Mumbarların kaygan yüzeyinin temiz olduğundan emin olduktan sonra Video.2 deki hareketi bu kez kaygan yüzeye uygulayarak su yardımı ile tekrar ters düz edilir. Yağlı yüzeyin tekrar dış kısma gelmesi sağlanır. Resim.3 de bunun örneğini görebilirsiniz. Su aktıkça mumbar bir yılan benzeri olarak içine doğru kayacak ve iç yüzeyi ile dış yüzeyi yer değiştirecektir.
Mumbarların yağlı yüzeylerini tekrar dışa getirdikten sonra bu kısım da sirkeli su da yarım saat bekletilir ve durulanır. Tüm bu işlemler sonrasında içine dövülmüş kişniş eklenip karıştırılarak temiz ve doldurulmaya hazır hale getirilmiş olur. Aşağıda Resim.4 de üzerine dövülmüş kişniş dökülerek doldurulmaya hazır hale getirilmiş tertemiz mumbarları görebilirsiniz.
Lütfen kişniş tanelerini yanlış yorumlamayınız. 🙂 Mumbar Nasıl Temizlenir konusu hakkında umuyoruz ki işinize yarar bir içerik olmuştur. Mumbar temizlemek oldukça zor bir iştir ve özen ister görüyorsunuz ki bunca işlemin ardından yalnızca temizlenmiş oldu. Mumbar Dolması Nasıl Yapılır ile ilgili içeriğimizi de çok yakında sizlerle paylaşacağız.. Zaten siz şimdiden temizlemeye başlayın anca yetişirsiniz :D. Yine de dünyanın en lezzetli yemeği için bunca zahmete değer mi bizce değer.. Yorumlarda faklı tekniklerle ilgili bizleri bilgilendirebilir ya da sormak istediğiniz konularda danışabilirsiniz.. Herkese sağlıklı güzel günler dileğiyle…
DİYARBAKIR USULÜ KITIR KITIR ACUR TURŞUSU TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!!! Kesinlikle ölçüsü ile yapın pişman olmazsınız 😀
Yapımı oldukça zor çok iyi temizlenmesi gerekiyor dışarıda yeme konusunda tekrar düşüneceğim
Gerçekten işi kolaylaştıran ipuçları teşekkürler