Orkide bakımı hakkında her şeyi bulabileceğiniz bir rehber oluşturmaya çalıştım. Gerçek deneyimlerim sonucunda ulaştığım; Orkide Nasıl Bakılır, Orkide Nasıl Sulanır, Orkide Saksısı Nasıl Olmalı, Keiki Nedir, Orkide Kürü, Orkide Bakımı Püf Noktaları, gibi tüm soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz.
Evimizin, ofisimizin ve iş yerlerimizin bana kalırsa en güzel süsleridir orkideler.. Çiçekler arasında oldukça değerli olduğu inanışı vardır. Birçoğumuz da bu yüzden hediye olarak elde etmişizdir. Malesef ki orkide bakımı konusunda deneyimsiz kişiler elinde bu güzelim çiçekler yok olup gitmektedir. Orkideler fazlaca narindirler, alışılmış birçok saksı bitkisinin aksine farklı sulama ve bakım ihtiyaçları vardır. İyi bakılamadığından dolayı da çok çok fazla orkide israf ediliyor,çürüyor,kuruyor. Ben de bir yıldır orkide bakımına merak salıp araştıran birisi olarak bu israfa ve canlı kıyımına dur demek adına tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Orkide Saksısı Nasıl Olmalı?
Öncelikle o seramik saksıdan bir an önce kurtulun, orkide saksısı şeffaf olmalıdır ve eğer orkideniz çiçekli ise saksı ve toprak değişimi yapmayın yoksa orkidemiz çiçeklerini döker. Kökleri güneş gören bir orkide daha sağlıklı gelişir.Bir yandan da köklerinin görünmesi bize orkidenin su ihtiyacı ile ilgili bilgiler verir.Orkidemiz tül perde arkasında konumlandırılmalıdır güneş görmeli fakat direk yakıcı güneş ışığı almamalıdır. Bütün bu şartlar sağlandığında orkidemizin dal verip çiçek açmaması için hiçbir sebep yok!
Peki orkide nasıl sulanır?
Orkide sulamanın belli bir aralığı yoktur. Örneğin benim bir orkidem 3 günde bir su isterken bir başka orkidem haftada bir gibi bir sürede su istemektedir. Kök rengine bakılarak sulama yapılmalıdır ve sulama suyu hazır su ya da kireçsiz bir arıtma suyu olmalıdır. Orkidemizin kökleri yeşil ise su ihtiyacı yok demektir griye dönmüşse artık sulama vakti gelmiştir unutmayın fazla sularsak köklerimiz çürür ve bir orkide kökleri sağlıklı ise sağlıklıdır. Orkideyi suladıktan sonra alt tabağında biriken suyu dökmeliyiz aksi takdirde sürekli nem altında kalacak ve çürüme ihtimali artacaktır.
Evet tüm bunları öğrendiğinizde orkide bakımının ne kadar da meşakkatli bir şey olduğunu düşünmeye başladığınızı duyar gibiyim. Malesef ki bu harika canlıların bu kadar değerli olmasının temelinde böylesine narin bir yapıda olması yatıyor. Lütfen Orkidelerin de gerçek birer canlı olduklarını unutmayıp ilgilenemeyeceğimiz taktirde onların sorumluluklarını üstlenmeyelim.
Birkaç Besin Kaynağı Orkide Kürü Önerisi
Bazı durumlarda ise orkide dal vermek yerine öncelikle yeni kökler yeni yapraklar ve keiki dediğimiz yavrular verirler. Adeta yeniden doğuş anı gibidir Keiki’ler ve orkide çoğaltmasında kullanılırlar. Orkidenin çiçek açması için birkaç kür tarifi vermek istiyorum. Bu kürleri 2-3 haftada bir verebilirsiniz. Altında biriken suyu mutlaka dökelim ve bir kaç gün sonra normal su verelim ki böceklenme olmasın. Bir de kürlerde kullandığımız suyun musluk suyu olmamasına dikkat edelim.
- 1)Pirinç suyu kürü:Pirinci ıslattığımız o beyaz su var ya orkideler için tam bir besin kaynağı!
- 2)Muz kürü: Muz kabuklarını bir kavanoza alıp üstüne su koyalım ve bir gece bekletelim. Daha sonra orkidelerimize verebiliriz.
- 3)Yumurta kürü: Yumurta kabuklarını biriktirip üstüne su koyalım bir gece bekletip orkidelere verelim.
Sizler de deneyimlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilir, yazımızı sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.
Bize çok güzel bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler canım 🙂
Rica ediyoruz :))
Yararlı bilgiler için teşekkür ederiz iyi ki bulmuşum bu sayfayı 🙂
:))
İnce ayrıntılar için teşekkür ederiz çok yararlı bilgiler
Hep orkidelerim yaşasın orkideler ölmesin isterdim ne iyi etmişsiniz