Evde kedi beslemek bir çok kişinin hayali olmasına karşın bu sevimli canlıların bakımı ile ilgili zorluklar çekincelere yol açmaktadır. Kedi bakımı zor mu? , kedi bakabilir miyim? diyecek olursanız tüm bunlar bakış açınıza göre değişir. Kedi bakarken dikkat edilmesi gerekenler, kedi bakanların yorumları ve kedi bakacaklara tavsiyeler içeren bu yazımızda sizlere kedimiz ile edindiğimiz gerçek deneyimleri aktarmaya çalışacağız. Ve kedi sahiplenmeden önce doğru bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Kedi sahiplenmek isteyen herkesin dikkatlice okumasını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Kedi Bakımı Zor mu? Kedi beslemek isteyenlere öneriler.. Yavru kedi almak isteyenler, kedi bakımı nasıl olur, Kedi sahiplenmek isteyenlere altın değerinde öneriler yazı içeriğimizde. Öncelikle yavru bir kedi sahiplenmek istiyorsanız bu kedinin en az 2 ay boyunca anne sütü emmiş bir yavru kedi olması gereklidir. Anne sütü yavru kediler için oldukça önemlidir. Bebeklik dönemlerinde en az 2 ay boyunca anne sütü içmemiş yavru kediler ileriki yaşamlarında çok sıkıntı çekebilmektedirler. Neden yavru kedi sahiplenmeliyiz? Eğer imkanınız varsa yavru kedi sahiplenmek kedinin size ve sizin de kedinin genel olarak tüm tavırlarına ve gelişimine aşina olup alışmanız açısından oldukça önemlidir. Fakat olgun kedileri de sahiplenerek onların yaşamlarına destek olabilir onların bakımına ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışabilirsiniz. Sosyal medyada yabancı bir kullanıcı barınaktan 20 yaşında bir kedi sahiplenince gelen tepkiler üzerine şöyle bir cevap vermiş “Yaşamının son zamanlarını kapalı bir kutuda geçirmesini istemedim..” gerçekten de bu konuya örnek olabilecek harika bir bakış açısı..
Bir de cins kedi konusu var. Herkes cins kedileri sahiplenmek istiyor özellikle görünüşleri bakımından daha bir albenili olmaları bu isteğin temel nedeni. Fakat şunu unutmayalım ki cins kedilerin bir çoğunda genetik özelliklerinden kaynaklanan türlü türlü rahatsızlıklar olabiliyor. Bakımları Tekir kedilere göre daha zor olabiliyor. Örnek vermek gerekirse bizim sahiplendiğimiz yavru kedimiz İran(Persian) cinsi ve kendisinin bakımı Tekir kedileri göre daha detaylı.. Her gün gözlerini iki defa siliyoruz, genetik yapıları gereği burunları kısa olduğundan gözleri akıyor ve göz sağlığını etkileyecek sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle silmemiz gerekiyor aynı zamanda nefes alışverişleri yine burunları kısa olmasından ötürü hırıltılı oluyor ve hayvanın nefes alıp verirken zorlandığını hissedebiliyorsunuz. Uzun tüylü olması da ayrı bir farklılık ve handikap.. Tüylerinin uzun olması çok dökülmesine sebep olabiliyor ve her gün taranmadığı taktirde topaklaşıp hayvanın cildine zarar verebiliyor ve kesilmesi gerekiyor. Kedi bu toprakları yutar ise bağırsaklarında tıkanmalar olabiliyor.
Bir kedi sahiplenmeden önce bilmeniz gereken çok önemli şeyler var. Evet kediler genel olarak çok sevimliler ve eve yakışan evde beslemeye ideal bir hayvan türü. Fakat nasıl ki bir çocuğu doğduktan sonra sokağa atamazsınız, kedinizi de sahiplenirken bu duygu da olmanız gerekiyor. Yani o çok istediğiniz kediyi sahiplendikten sonra doğacak en ufak sıkıntıda ertesi gün ben bu kediyi geri vereceğim moduna girmemeniz gerekiyor. Onun evinizin ve artık ailenizin yeni bir üyesi olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu konuda anlaştıysak ikinci husus ise onun her türlü ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunuzu ve bir bebek gibi onun hastalığında sağlığında yanında olup gerekli tıbbi ihtiyaçlarını karşılamalı ve ona gereken sevgiyi göstermek zorunda olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Nasıl ki ailenizdeki herhangi bir bireyi koşulsuz seviyorsanız onu da o şekilde koşulsuzca sevmeniz gerekiyor ve inanın o da sevgisi ile size fazlasıyla karşılık verecektir.
Sabırlı Olun!
Kediler gerçekten öğrenen varlıklar. Herhangi bir kötü durumda hemen olumsuzluğa kapılmayın. Kediler büyüdükçe, geliştikçe öğrenen, kendi kendini geliştiren varlıklar. Ama size bir köpek gibi eğitmekten bahsetmiyorum. Genel davranışları, tuvaletini nasıl yapması gerektiği, nerede nasıl durması gerektiğini büyüdükçe daha iyi benimsemelerinden bahsediyorum. Tabii ki yavru ve yetişkinliğe adım atmamış kediler daha yaramaz oluyorlar içlerindeki enerjinin verdiği heyecanla sizi zor durumlara sokacak hareketlerde bulunabiliyorlar. Kısaca anlatmak istediğim şey kesinlikle sabırlı olun!
Örnek vermek gerekirse Bizim kedimizinin tuvalet alışkanlıkları sıkıntılıydı. Ayrıca ishal olduğu için bu sıkıntılar daha daha kötü bir hal alıyordu. Dışkısını yaptıktan sonra üstünü kapatamıyor ve patilerine bulaştırıyordu. Defalarca dışkı dolu tüylerini yıkadık,temizledik. Başında bekledik.. Herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece tüm bunların geçici sıkıntılar olduğunu ve yavru kedinizin hayatı yeni yeni anlamaya başlayan ve keşfeden bir bebek olduğunu sakın unutmayın..
Kedi sahibi olmak istiyorsanız kesinlikle farkında olmanızı istiyorum ki; kedi bakımı sorumluluk isteyen bir iş, bu sadece kedi için geçerli değil tüm hayvanların bakımı için geçerli. Sorumluluğu üzerinize alabilecekseniz bu işlere girmelisiniz. Diğer bir husus da onun maddi yüklerine hazır ve karşılayabilecek durumda olmanız. Aşılarını düzenli yapmanız ve herhangi bir sağlık sorununda onu veterinere götürmeniz gerekiyor. Maması ve kumunu düzenli olarak almanız gerekiyor. Tüm bunların getirdiği maddi sorumluluklara hazır olmalısınız. Kedi sahibi olurken ihtiyacınız olacak asgari ürünleri ve maliyetlerini de ayrıca belirteceğim. Yine farkında olmanız gereken bir konu var. Kedinizi hayatınızın her köşesine adapte edemezsiniz.
Örneğin bir sinema salonunda kendinize gidemezsiniz ya da tatile kediniz ile çıkamayabilirsiniz kedi sahiplenirken artık bir kediniz olduğunu ve kedinizinin varlığına göre yaşamak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Kedinizi evinizde tek başına olarak maksimum bırakabileceğiniz süre bir kaç gündür. O da kediden kediye değişmekle birlikte çok çok acil durumlar için geçerlidir.
Kedi bakımı zor mu? Diye merak edenler için özetlemek gerekirse…
-Kedinize sevgi ve ilgi göstereceksiniz.
-Kedinize karşı sabırlı olacaksınız.
-Onun tüylerini günlük tarayacaksınız.
-Kumunu düzenli değiştirip her gün dışkısını kumdan ayıracaksınız.
-Aşılarını düzenli yaptırıp ihtiyacı halinde veterinere götüreceksiniz.
-Mama ve kum ihtiyaçlarını düzenli karşılayacaksınız.
-Hayatınızı kedinize göre planlayacaksınız.
Tüm bunları kesinlikle ve kesinlikle göz önüne almanız gerekiyor tüm bunlara razıysanız bir kedi sahiplenebilirsiniz. Açıkçası bu sorumluluğu almanız için gerçekten çok istekli olmanız gerekiyor aksi taktirde hem sizin hemde küçük dostunuz için hayat cekilmez hale gelebilir…
Muhabbet Kuşu Konuşturma Teknikleri Yazı Dizisi İçin TIKLAYIN!
Tesekkurler kedi bakma isi sabir isidir eger bir anlik hevesle aliyorsaniz hic sahiplenmeyin
Catlover çok haklısınız biz de tam da aynı noktaya değinmek istedik..